Det mobile dankort er lige på trapperne

21. februar 2017

Fra april 2017 bliver det muligt for detailhandlere at tage imod betalinger med mobile dankort. Det gør det, når Nets lancerer dankort-app’en, som en såkaldt digital tegnebog eller wallets, der åbner for betaling med dankort på mobilen.

Nets vurderer, at halvdelen af alle danskeres betalinger vil foregå via mobiltelefonen i 2020. Potentielt kan fire millioner forbrugere vælge at lægge dankort-app’en på mobilen, og Nets anslår, at 75% af de fire millioner i 2020 vil have et mobilt dankort. Kort sagt er forventningen, at det mobile dankort bliver stort set lige populært som det fysiske dankort.

”Detailhandlen har de seneste år investeret i at udvikle det kontaktløse dankort og siden dankort på mobilen. De har udtrykt et stærkt ønske om, at dankort også understøttes via en selvstændig app, så vi skaber de bedste forudsætninger for, at Dankort forbliver danskernes foretrukne betalingsmiddel i butikkerne. Dette ønske har vi valgt at efterkomme,” siger vicedirektør i Nets, Jeppe Juul-Andersen i en pressemeddelelse fra Nets.

Fordele ved det mobile dankort

Det mobile dankort vil, ifølge Nets, medføre en række fordele for butiksejerne. Forretningen får flere digitale betalinger og derved kortere ekspeditionstid, mindre slid på terminalen og færre kontanter. Ved beløb op til 200 kroner behøver kunden ikke at bruge PIN-kode. Desuden kræver det ikke datadækning på mobilen at betale med dankortet, så butikker i områder med dårlig dækning kan også være med.

Coop og Dansk Supermarked er allerede er i gang med at implementere det mobile dankort. Her er dankortet allerede populært, fordi det er blandt de billigste betalingskort i verden.

”Vores kunder har stor tillid til dankortet, og vi ønsker en løsning, der er så nem, så enkel og så billig som mulig for alle vores kunder. Derfor er det helt naturligt for os at støtte op om den mobile løsning. Vores terminaler vil være klar fra start, og vi glæder os over, at det er til samme lave pris, som vi kender fra dankort, hvilket er en stor fordel for forbrugerne,” siger Senior Director for IT Business Support, Jens Freiberg, Dansk Supermarked, i pressemeddelelsen fra Nets.

Fremtidige muligheder

I et interview i Børsen fortæller Henrik Hyltoft, der er markedsdirektør i Dansk Erhverv, at det mobile dankort fremadrettet kan give butiksejere muligheden for individuelt at tilbyde deres kunder loyalitetsprogrammer og kvitteringsløsninger i forbindelse med deres køb.

Det vil give butiksejerne en masse muligheder, og det er noget som forbrugerne også vil få glæde af. Før mulighederne kan implementeres kræver det dog en ændring af den danske lovgivning på området, derfor har Dansk Erhverv sendt et høringssvar til Finanstilsynet med forslag om at lempe reglerne, så forbrugere og detailhandlere nemmere kan lægge kundekort og betalingskort sammen i en samlet løsning.

Det foretrukne betalingskort

Forventningerne til det mobile dankort er store hos Nets, der peger på, at dankortet uden sammenligning er det mest populære betalingskort herhjemme. 75 % af alle transaktioner sker på dankortet, og i 2016 blev der gennemført over 1,2 mia. betalinger på kortet. Det kontaktløse dankort blev lanceret i 2015, og det har danskerne også taget godt i mod. Således stod transaktioner med det kontaktløse kort i december 2016 for ca. 15 procent af alle transaktioner. Tendensen bevæger sig mod større mobilitet, og derfor regner Nets også med, at det mobile dankort også bliver vel modtaget.

Sådan fungerer det mobile dankort

Det mobile dankort minder i brug om det kontaktløse dankort, her er det blot smartphonen i stedet for dankortet, som kunden holder hen til betalingsterminalen. Forudsætningen for at kunne benytte det er, at kunden har downloadet appen, og at butikkens terminal er sat op til mobilbetaling.

Som forbruger koster det ikke noget at bruge det mobile dankort. For butiksejerne bliver den nye betalingsform en del af det nuværende dankortabonnement, så det ikke kræver en ny aftale at tage imod mobilbetalingen.

Opsætning af terminalen

For at kunne modtage betalinger med dankort på mobilen, skal forretningen have en terminal, som er sat op til at modtage den type betalinger.