Snart hænger du på gebyret ved kortbetalinger

13. november 2017
Kreditkort - snart hænger detailhandlere på kortgebyrer ved betaling i butikker og webshops

Den 1. januar 2018 træder den nye betalingslov i kraft, hvorefter det er slut med at overvælte kortgebyrer til dine privatkunder. Hvad betyder det mere konkret for dig som detailhandler?

Kreditkort - snart hænger detailhandlere på kortgebyrer ved betaling i butikker og webshops

Den nye betalingslov fører ændringer med sig

De fleste butikker og webshops tilbyder i dag at tage imod forskellige betalingskort. Gebyrerne på disse varierer efter korttype, hvorfor mange vælger at overvælte dette gebyr på deres kunder. Det gør det tydeligt for forbrugeren, om de betaler med et dyrt eller billigt betalingskort i forhold til gebyrer.

Fra år 2018 vil dette ikke længere være muligt, da EU’s betalingsdirektiv 2 forbyder dig at pålægge kunderne at betale direkte gebyrer ved betalingen – uanset om de betaler med danske eller internationale kort. Dette betalingsdirektiv gælder dog kun på privatkunder og ikke på firmakort.

Bestemmelsen vil øge dine omkostninger

Med den nye betalingslov vil det set fra forbrugerens side være underordnet, hvilket kort de betaler med i fysiske butikker eller ved nethandel. Når kunderne ikke har et økonomisk incitament til at vælge et bestemt kort, vil de betale med det kort, de finder bedst uanset bagvedliggende gebyrpriser. For dig som detailhandler kan dette resultere i ekstra omkostninger og potentielt større gebyrregninger.

Hvad betyder dette for detailhandlen?

Dine kommende gebyrregninger kan øge dine omkostninger – men vil kunderne spare penge selvom de ikke skal betale kortgebyrer? Ikke nødvendigvis.

Fra det nye år ender udgifterne fra kortgebyrerne hos dig, og for at regnskabet skal stemme, skal penge strømme ind et andet sted fra. Her er det mest naturlige valg at sprede udgifterne til gebyrer ud på priserne på dine varer. Dine kunder vil derfor opleve dyrere priser – også selvom de ikke betaler gebyrerne.

For detailhandlen kan dette potentielt betyde, at alle betaler mere i stedet for at fremme brugen af det billigste betalingsmiddel. Den nye betalingslov åbner dog op for, at butikker og webshops kan vælge at give rabatter eller andre fordele alt efter, hvordan kunden vælger at betale. Dette kan evt. få dine kunder til at vælge en billigere betalingsløsning.

Slut med gammel gebyrordning

Fra d. 1. januar 2018 understøtter NaviPartner ikke længere den forældede gebyrordning. Hvis du er kunde hos NaviPartner, bliver din nuværende gebyrordning ophævet fra årsskiftet, så dine kunder ikke længere overvæltes med kortgebyrer.

Kontakt os hvis du har spørgsmål om den kommende gebyrordning